maandag 2 november 2009

Reflectie verslag 3 artikelen + museumbezoek.

Het eerste artikel dat ik ga gebruiken is ´Wereldreligies samengebracht`. Dit artikel trok mij meteen omdat ik naast kunst ook hel erg geïnteresseerd ben in religies. En nu dat deze 2 samen waren gebracht, maakte dit artikel natuurlijk heel interessant voor mij.
Het artikel gaat over een getrouwd stel, die er altijd van droomden om de 5 wereldreligies te verbeelden. Dus 30 jaar geleden zijn ze in hun eigen tuin begonnen met het maken van 5 taxushofjes, maar waren nooit verder gekomen dan dat. Toen ze hun huis (met de tuin dus) verkochten, wilden de nieuwe inwoners dat de tuin toch afgemaakt werd. En nu staan daar dus 5 religiesymbolen van roestbruin staal in de vorm van een bloem in.
Ik vond dit zo´n mooi verhaal. Dat het na zo´n lange tijd toch nog afkomt, het is dus altijd bij die mensen in het hoofd blijven hangen.
Uit alle 5 de symbolen komt water, dit staat voor dat alle religies uit 1 en dezelfde aardbron putten. Heel erg mooi bedacht vind ik. Wat ik ook leuk vindt is dat dit gewoon in een dorpje in iemands tuin staat, maar dat het nou zo veel aandacht heeft gekregen, dat het nou nog op de 5 andere plekken over de HELE wereld wordt geplaatst!
Ik vind dat echt geweldig dat zoiets kleins en persoonlijks zo groot kan worden.


Het volgende artikel heet ‘Nu eens een keer niets nieuws’ Ik heb dit artikel gekozen, omdat ik het grappig vindt waar dit artikel overgaat. Het gaat in een andere manier over moderne kunst.
In dit artikel wordt juist verteld dat er 3 mannen zijn, Maarten Bertheux, Piet Tuytel en Rudy Fuchs, die vinden dat er alleen nog maar hedendaagse kunst te zien is, en willen graag dat er weer wat meer werk van oude generaties te beschouwen is. Dit gaat wel alleen over beeldhouwkunst.
Ik vond het wel een mooi verhaal omdat er heel veel mensen veel bezig zijn met hedendaagse kunst, en je er veel over kan lezen en horen, en dat er dan opeens 3 mannen zijn die juist weer oudere werken willen zien.
Ze hebben er vervolgens wel voor kunnen zorgen dat er 4 zalen in het Kröller – Müller museum beschikbaar werden gesteld voor deze expositie. Er stonden werken van 10 mannen, allemaal heel verschillend, maar ze spreken allemaal de taal van de beeldhouwkunst.
Ik vind het wel goed dat ze dit hebben gedaan, want het is voor oudere kunstenaars soms moeilijk om nog te zorgen voor belangstelling voor hun werk. Dus op deze manier is dit wel ideaal voor hun, ze kunnen hun werk weer tentoonstellen. Ik vind eigenlijk ook wel dat het wel vaker mag gebeuren, ook wel leuk zo’n combinatie, hedendaagse en wat oudere kunst bij elkaar. Dan kan je ook de ontwikkelingen zien in beeldhouwwerken.
Het laatste artikel heet ‘Made in Arnhem combineert artistieke succesverhalen met jong kunsttalent’. Dit artikel trok me eerlijk gezegd aan door de combinatie Arnhem en kunst in de titel. Ik dacht namelijk meteen aan school, en hoopte dat er misschien wat over ArtEZ in stond. En dat was ook zo! Wel een heel klein stukje, over oud-leerlingen van ArtEZ, maar toch.
Het artikel gaat over de 3e editie van het kunstfestival Made in Arnhem waarbij het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (MMKA) het brandpunt is. Daar is een aangename mix samengebracht van ervaren (inter-)nationale bekendheden en vers afgestuurd talent aan het begin van de artistieke loopbaan, oud-leerlingen van ArtEZ dus. Ik vind het altijd leuk om over culturele activiteiten in Arnhem te lezen. Voelt toch wel een beetje of dat dat bij mij hoort. En als ik dan lees over oud-leerlingen van ArtEZ die hun werk tentoonstellen, dat vind ik gewoon echt leuk om te lezen. Vind het dat super van hun dat ze zo ver zijn gekomen, en dan denk ik; dat is mijn school!

We zijn laatst voor school naar Eindhoven gegaan, en hebben we 2 dingen bezocht. Het begon bij een expositie van …….. Hij had allemaal foto´s gemaakt van mooie groene plekken in Eindhoven. Ik vond het op zich wel leuk om door die expositie heen te lopen, en het waren hele mooie foto´s maar ik denk dat het vooral leuk is als je zelf uit Eindhoven komt en die plekken kent. We bleven er ook niet zolang, we hadden het al best snel weer gezien.
We zijn toen vervolgens naar het ´van Abbe´ museum gelopen.
Dat vond ik echt super! Heel veel mooie werken, echt leuk om na te kijken. We zagen ook muurtekeningen, waar veel humor in was gewerkt. Ik heb daar echt lang bij staan kijken.
We zijn echt lang bij dat museum geweest, ik had nooit verwacht dat ik ´t zo leuk zou vinden.
Ben door deze opdracht wel anders tegen bepaalde dingen aan gaan kijken. Ik wil nu vaker tijd vrij maken om artikelen te lezen, en expositie enz. te bezoeken. Ik luisterde altijd al wel interviews met kunstenaars en ga heel vaak naar het theater, maar dit wil ik ook steeds vaker gaan doen.
Je leert er ook veel van, en het verandert ook je kijk op dingen. Ik vond namelijk eerst moderne kunst nooit zo geweldig, maar nu ik er steeds meer van leer, en steeds meer van zie, krijg ik er ook steeds meer respect voor. Ik kijk er nou heel anders tegenaan. Ik zal ook zeker doorgaan met kunstartikelen in kranten lezen!